БИОТЕХНОЛОГИЯ САПА ЖӘНЕ ТАҒАМ  ҚАУІПСІЗДІГІ ЗЕРТХАНАСЫ

ЗЕРТХАНА 2008 ЖЫЛЫ ҚҰРЫЛҒАН

ЗЕРТХАНА ҚЫЗМЕТІНІҢ НЕГІЗГІ БАҒЫТТАРЫ БОЛЫП ТАБЫЛАТЫНДАР

  • Шикізат пен тағам өнімдерінің сапасын физика-химиялық зерттеу

  • Санитарлық нормалар бойынша өнімнің сапасы мен қауіпсіздігінің сәйкестігіне микробиологиялық зерттеулер (СанЕмН)

  • Өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін токсикологиялық зерттеу

  • Шикізат пен тағам өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігін зерттеудің жаңа әдістерін әзірлеу және енгізу

  • Тағам өнеркәсібі мамандарының біліктілігін арттыру үшін тағам қауіпсіздігінің оқу курстарын ұйымдастыру

  • Шикізат пен тағам өнімдерінің сапасы, қауіпсіздігі, қайта өңдеуі және өндірісі бойынша нормативтік-техникалық құжаттаманың халықаралық стандарттарына сәйкес әзірлеу және үйлестіру

  • Шикізат пен тағам өнімдерін қайта өңдеу және өндіру бойынша, сондай-ақ олардың сапасы мен тағам қауіпсіздігі және практикада жүзеге асыру үшін ғылыми жобаларды әзірлеу

Зертхананы биология ғылымдарының докторы, биотехнология саласындағы жетекші маман, ҚР АШҒА академигі, Ресей Жаратылыстану академиясының академигі, РФ азық-түлік қауіпсіздігі жөніндегі Ұлттық академиясының академигі Велямов Масимжан Тұрсынұлы жетекшілік етеді. 300-ден астам ғылыми еңбектің, 20 өнертабыстың авторы.

Зертхана микроағзалар мәдениетімен жұмыс істеуге, олардың қасиеттерін зерттеуге және ұзақ мерзімді сақтауға арналған соңғы жабдықпен жабдықталған. Бұл француздық «Juan» фирмасының лиофильді кептіргіші, мұздатқыш камера, термостат, ламинарлы бокс, «Bekman» фирмасының гель- электрофорезі, бейне камерасы бар Axiolab 40 микроскопы (Германия), ПТР зертханасы үшін жабдық.

Бұдан басқа, зертхана тағам өнеркәсібінде және мал шаруашылығында қолданылатын азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз ету үшін ашытқылар мен бактериялардың негізінде, ұйытқыларды, тағамдық қоспаларды және препараттар мен пробиотиктерді алудың биотехнологиясын жасаумен айналысады.

Дудикова Г.Н., биология ғылымдарының докторы, тағам биотехнологиясы және микробиология саласы бойынша маман, нанның картоп ауруларымен күресудің биологиялық әдісінің бірлескен авторы, «Биоконс» құрамажемге арналған пробиотикалық препараттарды әзірлеу бойынша зерттеулердің жетекшісі, микроағзалардың өнеркәсіптік мәдениеттері жинақтамаларының жетекшісі.

Зертхана қызметкерлерімен микроағзалардың мәдениетін ұзақ сақтаудың әдісі әзірленді - лиофилдену немесе мұздатылған күйден кептіру. Топтамадан алынған сүт қышқылды бактериялары лиофилденген күйде, ампулада дәнекерленіп тоңазытқышта сақталады.            

          

ҰСЫНЫЛАТЫН ҚЫЗМЕТТЕР

  • Өнімнің сапасы мен қауіпсіздігін химиялық және микробиологиялық зерттеулер бойынша;

  • Кәсіпорындарда iso 22000 (haccp) стандарттарын енгізу бойынша кеңестер.

 

ӘЗІРЛЕНГЕН

  • Жасуша мәдениеттері үшін жұмыртқа ақуыздарының ферментативті гидролизатынан алынған қоректік орта және тағам өнімдерінің қауіпсіздігін анықтау

  • Вирусты-бактериялық инфекциялардың алдын-алуға және құс шаруашылығында экологиялық таза өнімдерді алу үшін арналған препараттар (иммуномодуляторлар, антибактовирин және т.б.)

  • Қайталама өсімдік шикізаттарынан алынған биологиялық белсенді қоспаларды өндіру технологиясы

БІЗДЕН САТЫП АЛУҒА БОЛАДЫ: экологиялық таза өнімдерді алу мақсатында құстардың вирусты-бактериялық ауруларын алдын-алуға арналған препараттар.