НАУБАЙХАНА ӨНДІРІСІНІҢ ТЕХНОЛОГИЯСЫ ЗЕРТХАНАСЫ

ЗЕРТХАНА 2003 ЖЫЛЫ ҚҰРЫЛҒАН

Зертхананың өткен кезеңдерінде бақша дақылдарынан (қарбыз, қауын, асқабақ, кәді) жартылай фабрикаттар негізінде наубайхана өнеркәсібі саласындағы нан, нан-тоқаш және макарон өнімдеріне арналған 4 технология, 8 рецептура және 2 ұсыныс әзірленді.

Астық дәнді дақылдарының (бидай, қара бидай, жүгері, қарақұмық) және сояның құрамдастырылған қоспаларының негізінде: нан-тоқаш және макарон өнімдеріне арналған 2 технология, 11 рецептура және 1 ұсыныс әзірленді.

Дайындау технологиясы әзірленді: ферментті препаратты қолданумен созылмалы печенье (1 ұсыныс); өнім сапасын жақсарту үшін эмульгаторды қолданатын қантты печеньесі (1 ұсыныс), өндірістік сынақтар өткізілді. 

Жұқа құймақ, құймақ, бауырсақ, ұнды кондитерлік және аспаздық өнімдер мен диеталық нан жасау үшін профилактикалық қоспалардың 6 технологиялық нұсқаулары мен 6 рецептурасы әзірленді.

Қытырлақ нанға арналған технологиялық нұсқаулық әзірленді. «Фолиум Вит» сусынына клиникалық зерттеулер жүргізілді, 15 технологиялық нұсқаулық, 29 рецептура және 6 ұсыныс әзірленді.

«Алмұрт-нан», «Шырғанақ-нан» жалпақ нандардың, «Тералмұрт-нан» қалыпты нанның, «Шырында» және «Сәбізді» ұлттық жұқа нандардың өндіру технологиясы әзірленді, өсімдік шикізатынан алынған композиттік қоспаларды (алмұрт, шырғанақ, топинамбур, сәбіз) пайдалана отырып жоғары сұрыпты бидай ұнынан алынған рожектің 1 түрі.

«Алма» және «Күнсары» кондитерлік өнімдерін өндіруге арналған жеміс-жидектерді (шырғанақ, алма, өрік) және дәрілік шикізатты қолдану технологиясы әзірленді, «Шырын», «Нағыз» өңделмеген тәтті нандар, мармеладтар, шығыс тәттілері, шарап пен сусындар. Нан-тоқаш өнімдерін өндіру үшін кешенді жақсартқыш әзірленді (КХУ). Нанның «картоп ауруы» дамуына кедергі келтіретін сүт қышқылды бактерияларының консорциумын қолдану арқылы ашытқы негізінде нан дайындаудың технологиясы әзірленді.

 

Бұдан басқа, зертхана Қазақстанның қолайсыз экологиялық аймақтарындағы халықтың және халықтың детерминирленген топтары үшін өсімдік шаруашылығы шикізатын терең қайта өңдеу өнімдерін қолдану арқылы тағамдық құндылығы жоғары нан-тоқаш өнімдерінің өндірісін жоғарылатудың технологиясын жасаумен айналысады; өсімдік шикізатынан механикалық белсендірілген органоұнтақтарды қолданумен сақтау мерзімі ұзақ нан-тоқаш және ұнды кондитерлік өнімдерді өндірудің технологиясын әзірлеумен.

 

ҒЫЛЫМИ ЗЕРТТЕУЛЕРДІҢ БАСЫМ БАҒЫТТАРЫ

Қазіргі уақытта зертхана жаппай және профилактикалық тамақтану үшін дәрумендер мен макрэлементтердің жоғары құрамымен нан-тоқаш өнімдерін өндірудің жоғары тиімді технологиясын енгізумен айналысады.

Салауатты тамақтану үшін жаңа глютенсіз диеталық мақсаттағы тағам өнімдерін өндіру технологиясын енгізумен айналысуды жоспарлап отыр.

Зертхана қызметкерлерімен  жүргізілген зерттеулердің материалдары бойынша 50-ден астам мақалалар жарияланды, 2 монография, өндіріске 6 ұсыныс шығарылды, нан-тоқаш және кондитерлік өнімдердің 22 жаңа түріне арналған рецептуралар мен технологиялық нұсқаулықтар әзірленді және бекітілді, ҚР стандарттары әзірленді: «Бидай ұны. Жалпы техникалық шарттар », «Халыққа сатылатын аспаздық өнімдер». Жалпы техникалық шарттар», «Қатты бидайдан алынған жарма және ұн. Жалпы техникалық шарттар», «Бидай ұны және қара бидай ұны». Наубайханалық қасиеттерін анықтауға арналған сынауды әзірлеу бойынша жалпы нұсқаулықтар». Өнертабысқа 15 патент алынды.

Соңғы 3 жылда 20-дан астам мақалалар жарияланды, 3 инновациялық патент алынды, 1 ұсыныс, 2 технологиялық нұсқаулық, ұйым стандарттары әзірленді.

 

НАУБАЙХАНАЛЫҚ ӨНЕРКӘСІПТІ ДАМЫТУҒА ҮЛЕС ҚОСҚАН ҚЫЗМЕТКЕРЛЕР

Биология ғылымдарының докторы, доцент - Дудикова Галина Николаевна, тағам биотехнологиясы және микробиология саласы бойынша маманы, нанның картоп ауруларымен күресудің биологиялық әдісінің бірлескен авторы, құрамажемге арналған пробиотикалық препараттарды әзірлеу бойынша зерттеулердің жетекшісі, өнеркәсіптік микроорганизмдердің мәдениеттер жинағының жетекшісі, АҚШ-пен ХҒТК халықаралық жобасының менеджері. Онымен пробиотикалық препараттар мен ұйытқылар үшін сүт қышқылды бактерияларының консорциумын құру үшін биотехнологиялық негіздер әзірленген. Нанның картоп ауруларымен күресу үшін «Биоконс» консорциумы  әзірленген, картоптық аурудан нанды биологиялық қорғауы.

Жейрембаев Н.М. – техника ғылымдарының докторы, профессор. 30 жылдан астам жұмыс істеген. Зерттеудің бағыттары - нан, нан-тоқаш және макарон өнімдерін өндіру технологиясын дамыту, дайындау технологиялары әзірленді: ферментті препаратты қолданатын созылмалы печеньелер; эмульгаторды қолданатын қантты печеньесі; жұқа құймақ, құймақ, бауырсақ, ұнды кондитерлік және аспаздық өнімдер мен диеталық нан дайындау үшін профилактикалық қоспалар.

Орлюк Татьяна Михайловна – 30 жылдан астам жұмыс істеген. Оның басшылығымен нан, нан-тоқаш және макарон өнімдерін өндіру технологиясы әзірленді; жоғары антагонистикалық және биохимиялық белсенділігі бар сүт қышқылды бактерияларын қолданып ұнды (дәрумендер, премикстер және т.б.) байыту технологиясы; жаппай тұтынуға арналған  нан-тоқаш өнімдерін өндіру үшін  микроағзалар, минералды заттар және  микроэлементтер негізінде жаңа көп құрамды наубайханалық сапалы қоспалар құрылды; тәтті нан (пірәндік) және печенье өндіру технологиясы; кондитерлік өнімдер түрлерінің функционалды мақсаттарының ауқымын кеңейту және тағамдық құндылығын арттыру.

Амантаева Ажар Айыповна – ғылыми зерттеу бағыттары: Қазақстанның қолайсыз экологиялық аймақтарындағы халықтың және халықтың детерминирленген топтары үшін өсімдік шаруашылығы шикізатын терең қайта өңдеу өнімдерін қолдану арқылы тағамдық құндылығы жоғары нан-тоқаш өнімдерін өндіру технологиясы; өсімдік шикізатынан механикалық белсендірілген органоұнтақтарды қолданумен сақтау мерзімі ұзақ нан-тоқаш және ұнды кондитерлік өнімдерді өндіру технологиясы; бұқаралық және профилактикалық тамақтану үшін дәрумендер мен макроэлементтердің жоғары құрамы бар нан-тоқаш өнімдерін өндірудің жоғары тиімді технологиясын енгізу.

Әлеуметтік желілер

  • Facebook Социальной Иконка

Байланыстар

+7 (727) 396-05-09

Мекен-жайы

Гагарин д. 238 "Г" 
Алматы, 050060
Қазақстан

©2018 by КазНИИППП